Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...

Радіочастотна абляція вен – малоінвазивна процедура, при виконанні якої в просвіт судини вводиться спеціальний провідник. В результаті чого відбувається склеювання стінок ураженої вени.

Що таке РЧА вен?

В процесі проведення РЧА (радіочастотної абляції вен) в просвіт ураженої судини вводиться катетер з електродом, що подає м’яке тепло і як наслідок стінки ураженої вени склеюються.

Виділяють наступні показання до проведення радіочастотної абляції вен, розташованих в ділянці нижніх кінцівок:

  • посттромбофлебічна хвороба;
  • наявність у пацієнта варикозного розширення вен: як початкової, так і середнього ступеня тяжкості.

Важливо!

Радіочастотна абляція вен може проводитися як окремо, так і в комплексі з іншими процедурами (наприклад, з флебектомія).

Середня тривалість процедури становить 60 хвилин. При виконанні радіочастотної абляції доступ до ураженої вені здійснюється через зроблені на шкірі проколи невеликого розміру.

Існують наступні обмеження для проведення процедури РЧА в клініці:

  • занадто великий діаметр вени (більше 10 мм);
  • перенесений в минулому тромбоз;
  • сильно виражена звивистість венозного русла;
  • наявність виражених трофічних змін;
  • тромбофлебіт;
  • наявність атеросклерозу артерій нижніх кінцівок.

Радіочастотна абляція не виконується під час вагітності. Вона протипоказана і в період годування дитини грудьми.

В окремих випадках показано поєднання радіочастотної абляції з склеротерапией або мініфлебектомія. При проведенні сеансу склеротерапії в клініці в просвіт ураженого судини вводиться склерозуючий речовина, під впливом якого припиняється кровотік на певній ділянці венозної мережі. Мініфлебектомія найчастіше є фінальним етапом радіочастотної абляції. Вона проводиться для видалення дрібних судин.

Підготовка до операції

Особливої підготовки до проведення радіочастотної абляції вен не потрібно. Перед виконанням процедури робиться ультразвукове дуплексне сканування судин, розташованих в області нижніх кінцівок. В результаті флеболог зможе отримати максимально повну інформацію про стан вен.

Перед виконанням РЧА пацієнтові рекомендовані перераховані нижче процедури:

  • проведення флюорографії;
  • виконання ЕКГ;
  • здача відповідних аналізів крові і сечі (на групу крові та резус-фактор, згортання крові, загальний аналіз крові);
  • відвідування консультації терапевта за потреби.

Таке комплексне обстеження допомагає лікареві в повній мірі оцінити стан пацієнта. Повна діагностика дозволяє виявити можливі протипоказання.

За кілька днів до проведення РЧА необхідно зробити епіляцію на ногах. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж за три години до виконання процедури.

Плюси і мінуси радіочастотної облітерації вен

Виділяють наступні плюси процедури:

  • порівняно невелика тривалість медичного втручання;
  • швидке відновлення шкіри після радіочастотної абляції вен;
  • відсутність на тілі будь-яких шрамів після виконання процедури;
  • застосування місцевої анестезії. Вона являє собою більш безпечний для здоров’я пацієнта спосіб знеболення, ніж загальний наркоз;
  • відсутність тривалого реабілітаційного періоду. При проведенні радіочастотної абляції вен не потрібна госпіталізація. Відновлення пацієнта успішно проходить в домашніх умовах;
  • можливість виконання РЧА в будь-який час року: в тому числі і в літні місяці. При цьому не варто побоюватися появи гнійних ускладнень протягом реабілітаційного періоду.

Важливо!

Радіочастотна абляція успішно проводиться пацієнтам похилого віку. Процедура порівняно легко переноситься і вкрай рідко викликає ускладнення. Ймовірність рецидиву варикозної хвороби вен зведена до мінімуму.

Основним недоліком радіочастотної абляції вен є порівняно висока вартість процедури. Але ця обставина йде на другий план перед перевагами РЧА – однієї з найбільш прогресивних методик лікування варикозної хвороби.

У чому відмінність радіочастотної абляції від лазерної коагуляції?

Одне з основних відмінностей зазначених двох методик – режим теплового впливу на стінку ураженої вени. При проведенні лазерної коагуляції вен показано короткочасне застосування високих температур. При виконанні радіочастотної абляції здійснюється більш тривалий вплив на уражену ділянку порівняно низькою (близько (120 градусів) температури. При цьому в обох випадках спостерігається облітерація (закриття) вени.

Зверніть увагу! При проведенні РЧА не спостерігається грубого пошкодження стінок вен і навколишніх тканин. Після виконання процедури не потрібно призначення знеболюючих ліків.

Зверніть увагу!

При проведенні РЧА не спостерігається грубого пошкодження стінок вен і навколишніх тканин. Після виконання процедури не потрібно призначення знеболюючих ліків.

Принципова відмінність методу абляції в тому, що процес перетворення радіочастотного поля в теплову енергію спостерігається безпосередньо всередині самого катетера. При проведенні процедури може застосовуватися пристрій Closure Fast, має унікальну конструкцію. Подібний катетер укладений в спеціальну термооболочку. Завдяки особливій конструкції виробу забезпечується дозоване, ретельно контрольоване вплив на стінку ураженої вени. Зручний в застосуванні катетер оснащений спеціальним термодатчиком.

На думку лікарів, у методу ЕВЛК також є ряд переваг. При проведенні процедури можуть застосовуватися світлопроводи декількох типів:

  • ультратонкий катетер Slim;
  • стандартний радіальний світловод;
  • двухкольцевой катетер.

Завдяки такій різноманітності світловодів ЕВЛК може застосовуватися для обробки перфорантних вен, які за допомогою РЧА обробляти складніше. Крім того, при подібному медичному втручанні за рахунок більш інтенсивного впливу швидше відбувається фіброзна трансформація вени (її перетворення в сполучнотканинний тяж, який поступово розсмоктується).

У чому суть даної методики?

РЧА здійснюється амбулаторно. При проведенні процедури не потрібно загального знеболювання. У більшості випадків вдаються до застосування тумесцентной анестезії.

Перед виконанням процедури проводиться УЗД судин: при цьому пацієнт повинен перебувати в положенні стоячи. Потім на тілі хворого відзначаються місця, які в подальшому піддаються радіочастотного впливу.

Всі подальші маніпуляції здійснюються на операційному столі. Вони виконуються під постійним контролем УЗ-доплерографії.

Спочатку шкіру пацієнта обробляють розчином, що володіє дезинфікуючими властивостями, роблять прокол вени. В цей прокол лікарем вводиться одноразовий катетер, який плавно переміщуэться до ураженої ділянцки вени.

Після установки катетера робиться анестезія. Потім хірург приступає безпосередньо до самої процедури. Довжина нагрівального елементу катетера становить 70 мм. Це допомагає обробляти уражені ділянки вен саме такий протяжності.

На наступному етапі хірург поступово витягує катетер. При цьому оброблена частина вени «склеюється». При виконанні радіочастотної абляції тривалість і сила впливу самостійно визначається приладом. Це допомогає попередити виникненню лікарських помилок.

Після обробки уражених ділянок вен катетер витягують. На місце проколу накладається стерильна пов’язка. Після виконання радіочастотної абляції на ногу пацієнта надягають компресійну білизну. Після 30 хвилин після проведення процедури пацієнту рекомендована повільна ходьба.

Чи болюча процедура радіочастотної абляції?

Мінімальна травматизація тканин при проведенні РЧА передбачає практично повну відсутність больового синдрому. Але під час виконання операції, ні після медичного втручання пацієнт не відчуває різкий біль.

В окремих випадках після проведення радіочастотної абляції з’являється невеликий дискомфорт в місці проколу. Але неприємні відчуття, як правило, зникають через кілька днів. Відсутність больового синдрому при проведенні радіочастотної абляції досягається завдяки відсутності необхідності робити розріз на тілі і застосування місцевої анестезії.

Яка апаратура використовується при проведенні радіочастотної абляції?

Устаткування Covidien VNUS RFG2 – новітній медичний апарат, який використовується для швидкого лікування варикозного розширення вен. Застосування такого приладу при використанні радіочастотного методу видалення уражених вен дозволяє значно скоротити термін реабілітації після оперативного втручання.

По суті, апарат є спеціальним генератором радіочастотних імпульсів, що передаються катетеру і викликають його нагрівання. Під впливом температури 120 градусів відбувається руйнування ендотелію в кровоносних судинах, витончення венозної стінки, що провокує її подальше змикання.

Чим процедура РЧА відрізняється від веноекстракціі?

При проведенні веноекстракціі судинний хірург робить маленькі розрізи по ходу вени. Після цього в хвору вену вводять веноекстрактор (зонд), що застосовується для того щоб витягнути її з ноги. При виконанні радіочастотної абляції вен роблять тільки один невеликий прокол на певній ділянці нижньої кінцівки. При цьому уражена вена залишається на своєму місці. Оскільки радіочастотна абляція – мінімально інвазивна методика, ймовірність виникнення гематом і больових відчуттів істотно нижче, ніж при проведенні хірургічної веноекстракціі.

Можливі ускладнення та наслідки радіочастотної абляції

Можлива поява таких ускладнень після виконання радіочастотної терапії:

  • ущільнення шкірних покривів;
  • наявність місцевих набряків;
  • утворення гематоми в області проколу кінцівки;
  • почервоніння шкіри в зоні впливу;
  • потемніння шкіри на тій ділянці кінцівки, на якому проводилася процедура.

Відновлювальний період

Приблизно через 2 години пацієнт виписується додому з клініки. Після виконання РЧА показана регулярна рухова активність. Часті прогулянки на свіжому повітрі сприяє відновленню кровообігу в нижніх кінцівках. Після проведення радіочастотної абляції пацієнт не відчуває больових відчуттів. Тому він може повернутися до звичних справ в той же день.

Протягом 10-14 днів після виконання РЧА варто носити компресійний трикотаж. Протягом двох тижнів після процедури рекомендується уникати прийняття гарячих ванн, відвідування сауни, інтенсивних фізичних навантажень. Від плавання в басейні варто відмовитися приблизно на один тиждень. Після узгодження з лікарем можна робити спеціальні гімнастичні вправи, що прискорюють процес реабілітації.

Де видалити вени за допомогою РЧА в Києві?

Фахівцями нашої клініки в Києві практикується радіочастотна абляція вен для лікування варикозної хвороби. Нижче перераховані причини, чому варто звернутися саме до нас:

  • наявність в штаті медичної клініки виключно висококваліфікованих фахівців з сертифікатом на виконання РЧА;
  • індивідуальний підхід до кожного пацієнта;
  • наявність в розпорядженні фахівців клініки сучасної апаратури, що дозволяє проводити всі медичні маніпуляції на вищому рівні;
  • лояльна цінова політика.

Крім радіочастотної абляції, в нашій клініці представлені і інші послуги з лікування варикозного розширення вен:

  • проведення флебектоміі;
  • виконання різних видів склеротерапії;
  • проведення нетермальной облітерації вен із застосуванням біоклея Venaseal.

Вибір оптимального для пацієнта методу лікування варикозу здійснюється лікарем – флебологом під час прийому. На консультацію до фахівця варто записатися прямо зараз. Завдяки допомозі компетентного доктора ви переконаєтеся в тому, що варикоз – не вирок.

Яка вартість операції?

Орієнтовна вартість радіочастотної абляції (в межах одного стовбура великої або малої підшкірної вени на одній нижньої кінцівки) становить 15 тисяч гривень. Дізнатися більше точну ціну операції можна на попередній консультації у флеболога, який проведе повний огляд і діагностику. Фахівці медичної клініки завжди йдуть назустріч пацієнтам. Тому пенсіонерам та інвалідам при виконанні радіочастотної абляції надаються знижки.

4.5/5 (4 Reviews)