Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (10 оценок, среднее: 4,50 из 5)
Loading...

варикоз в паху

По всьому тілу людини розташовані вени, в тому числі і в нижній частині тулуба. В результаті порушення в роботі судин виникає варикоз в паху. Процес розвитку захворювання відрізняється в залежності від статі людини. Для його успішного лікування необхідно на ранніх стадіях звернутися до лікаря. Щоб своєчасно діагностувати паховий варикоз, потрібно знати його симптоматику.

Причини варикозу в паху

Запалення вени в паху – поширене явище, що зустрічається у людей різного віку. Захворювання може виникнути, як у підлітків, так і у літньої людини. Для успішного лікування варикозу, потрібно негайно звернутися до медичного закладу, в протилежному випадку хвороба може призвести до незворотних наслідків.

Відня в паху можуть запалюватися з різних причин, в тому числі через:

  • настання вагітності. Під час виношування плоду, матка жінки збільшується, що створює додатковий тиск. У деяких випадках вона може передавлює пахові судини. Паховий варикоз при вагітності – особливо небезпечне явище, так як розрив вен може призвести до рясного кровотечі;
  • передається у спадок аномального будови статевих органів або судин;
  • крихкості стінок вен;
  • проблем зі статевим життям. Часта мастурбація, прийом стимулюючих препаратів, довга відсутність статевого акту або навмисне збільшення тривалості, тягне до пошкодження вен, що порушує їх нормальну роботу і призводить до виникнення запального процесу;
  • надмірних навантажень, наприклад, при перевантаженні організму під час занять спортом або в результаті піднімання важких предметів;
  • малорухливого способу життя і зайвої ваги;
  • геморою, порушень стільця (закрепів або частої діареї);
  • травмування області паху;
  • перенесених хронічних захворювань репродуктивної системи, викликаних інфекцією або запаленням;
  • порушень гормонального фону;
  • атеросклерозу судин.
  • Іноді передавлювання вен в паховій області викликає новоутворення або грижа. У такій ситуації пізніше діагностування може привести до серйозних наслідків, в тому числі летального результату.

Класифікація варикозу в паху

Варикоз в паху у чоловіків підрозділяється на дві основні різновиди:

  • варикоцеле – розширення вен в насіннєвому каналі. Основна небезпека розвитку захворювання – повне передавлювання сім’яного каналу, що призведе до безпліддя.
  • варикоз статевого члена. Хвороба призводить до збільшення вен на чоловічому статевому органі, що доставляє масу незручностей. Пізня стадія захворювання провокує виникнення вузлів, що викликають трофічну виразку (довго загоюються дефект тканин).

Варикоз в паху у жінок також поділяється на дві форми:

  • Первинну. Зазвичай виникає в результаті вродженого або набутого порушення роботи кровоносних судин яєчників. Розвивається в результаті генетичної схильності або порушення гормонального фону.
  • Вторинну. З’являється після інфекції або онкології в області сечостатевих органів.
  • Варикоз може проявитися у жінок в будь-якому віці. У 5-10% жінок спостерігається важка форма перебігу хвороби, що виникла через звернення до лікаря на пізніх стадіях.

Стадії

У чоловіків і жінок розрізняють різні стадії розвитку пахового варикозу. При варикоцеле виділяють 4 основні стадії захворювання:

  • Прихована. Хвороба може протікати безсимптомно і не доставляти чоловікові ніяких незручностей. При візуальному огляді виявити зміни будови вен неможливо. Діагностується лише при проведенні УЗД.
  • Початкова. Зміна будови вен піддається пальпації тільки при вертикальному розташуванні тіла або при напрузі м’язів пахової зони.
  • Основна. При пальпації добре промацуються деформовані вени навіть в горизонтальному положенні.
  • Остання. Збільшення вен можна діагностувати візуально без використання спеціального обладнання та пальпації. Також пацієнт може скаржитися на те, що болять вени в паху.
  • У жінок захворювання може бути розташоване на статевих губах, промежини або в малому тазу. Можливо одночасне протікання хвороби в різних органах, що значно ускладнює венозний відтік крові. Залежно від розміру, до якого розширилися судини, виділяють 3 основні стадії:
  1. Вени мають звитий зовнішній вигляд. Розширення стінок судин не перевищує 0,5 см. До захворювання піддається одне венозне сплетіння.
  2. Захворювання може поширитися на яєчники, навколоматкову клітковину або на м’язові тканини матки. Розширення досягає 1 см.
  3. Варикоз поширюється по всьому сечостатевим органам і може діагностуватися при візуальному огляді. Розширення перевищує 1 см. Ця стадія найнебезпечніша, так як судини можуть не витримати такого тиску, в результаті чого відбудеться розрив стінок, що призведе до великої крововтрати.

Варикоз в паху – це захворювання, здатне розвиватися індивідуально у кожного пацієнта, в залежності від будови і функціонування організму. У більшості випадків хвороба про себе не дає знати тривалий час.

Профілактика

Розширення вен в області паху може з’явитися у людей будь-якого віку. Щоб уникнути тривалого лікування, рекомендується завчасно подбати про свій організм. Профілактика – кращий засіб від хвороби. Лікарі рекомендують:

  • При сидячому способі життя підвищити рухову активність, більше гуляти і виконувати хоча б мінімальний комплекс вправ, для підтримки організму в формі. При вагітності прогулянки покращують кровотік, що зменшує ймовірність застою крові. Найкращий варіант для вагітних – плавання.
  • Змінити харчові звички. Відмова від шкідливої ​​і жирної їжі призведе до зміцнення судин, що зменшить ймовірність їх розширення.
  • Використовувати спеціальний компресійний більше.
  • Своєчасно проводити профілактичний прийом препаратів при наявності спадкових захворювань, що призводять до витончення стінок судин.
  • Стежити за гормональним фоном.
  • Дотримуватися режиму праці та відпочинку, не піднімати тяжкості.
  • Подбати про регулярне статеве життя.
  • Ці заходи профілактики дозволяє запобігти появі деформації стінок судин в паховій області, а також поліпшить загальний стан організму, що підвищить його опірність інфекціям.

Діагностика

Своєчасне діагностування дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях і почати його лікування, що зменшує шкоду, яку може бути завдано організму надалі.

Прийом у лікаря починається з опитування пацієнта, виявлення всіх скарг. Далі проводиться зовнішній огляд пахової зони і пальпація. При виявленні будь-то дефектів, лікар дає направлення пацієнта на здачі аналізу сечі і крові. Саме вони дозволять дізнатися про загальний стан організму і наявності запалення. Якщо зовні неможливо побачити деформацію вен, то пацієнта можуть направити на ультразвукове дослідження.

симптомы варикоза в паху
Зовнішні прояви варикозу в паху

Симптоми

Симптоматика розвитку у чоловіків і жінок приблизно однакова, але може відрізнятися в залежності від причин, за якими відбулося розширення вен в паховій зоні.

Серед основних симптомів у жінок, які свідчать про наявність варикозу в паху, варто виділити:

  • спонтанно виникають короткочасні болі в нижній частині живота, що носять тягне характер;
  • наявність дискомфорту в інтимній зоні під час статевого акту;
  • поява деформації судин, що виявляється у вигляді судинних зірочок і шишок, які можуть хворіти. У деяких випадках спостерігається свербіж у піхві.

При паховому варикозі у чоловіків спостерігається:

  • дискомфорт в області статевих органів, що супроводжується здуттям вен і деформацією яєчок;
  • наявність больового синдрому, що носить короткочасний характер;
  • ущільнення шкіри і візуальне зміна будови вен, поява зірочок і шишок;
  • наявність набряклості в паховій зоні;
  • ускладненість пересування.
  • У більшості випадків варикоз в паху розвивається без особливої ​​симптоматики, що ускладнює його діагностування. Перші симптоми у пацієнтів можуть з’явитися лише на пізніх стадіях розвитку хвороби.

Лікування варикозу в паху

Способи лікування можуть відрізнятися в залежності від стадії розвитку захворювання. Консервативні методи лікування застосовуються тільки на ранніх стадіях варикозу. У такій ситуації пацієнтам пропонують повністю переглянути спосіб життя і харчові звички, а також призначають препарати для зміцнення стінок судин.

Якщо пацієнт звернувся за лікуванням вже на пізній стадії, то застосовується хірургічне втручання. Зазвичай воно проводиться у чоловіків у віці до 30 років для запобігання розвитку безпліддя. Залежно від локалізації варикозу можуть застосовуватися різні хірургічні способи:

Лазерна коагуляція проводиться під місцевим наркозом. За допомогою лазерного променя виявляється дія на уражені вени. Період реабілітації зазвичай становить 24 години, після чого пацієнт може йти додому для подальшого медикаментозного лікування.
Склеротерапія передбачає введення за допомогою тонкої голки спеціального препарату, що сприяє склеюванню ураженої вени, що змінює напрямок руху кровотоку.
Флебектомія дозволяє видалити уражену ділянку вени за допомогою невеликого розрізу шкірних покривів. Головний недолік процедури – тривалий реабілітаційний період (до 1 місяця).
Після проведення операції та проходження реабілітації пацієнтів виписують і призначають додатковий прийом препаратів. Також для запобігання повторного виникнення хвороби призначається фізіотерапія і лікувальна гімнастика. Всім пацієнтам рекомендується змінити спосіб життя і виключити фактори, що впливають на появу захворювання.

Ускладнення варикозу в паху

Якщо не почати своєчасне лікування варикозного розширення вен в паховій зоні, то можуть з’явитися ускладнення. Найнебезпечніше з них – венозна недостатність, що призводить до запальних процесів, утворення тромбів і поразки здорових органів. Ці процеси можуть призвести до незворотних наслідків, в тому числі безпліддя і смерті хворого.

Варикоз в паховій зоні може спостерігатися у людей в різному віці. При виявленні перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися в медичний заклад для консультації. Тільки лікар може призначити грамотне лікування, яке буде грунтуватися на індивідуальних особливостях організму пацієнта. Самолікування тільки погіршить ситуацію.

4.5/5 (2 Reviews)

0 Відгуків

There are no comments yet

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *