Звёзд: 1Звёзд: 2Звёзд: 3Звёзд: 4Звёзд: 5 (7 оценок, среднее: 4,86 из 5)
Loading...

тромбофлебіт вен

Тромбоз глибоких вен і тромбофлебіт поверхневих – небезпечні захворювання, які можуть привести до смертельних наслідків. Вони не можуть дозволити безтурботного ставлення до себе. Як розпізнати хворобу на ранніх стадіях? Як можна уникнути наслідків? Це і багато іншого в цій статті.

Причини захворювання вен

У століття сучасних технологій не кожна людина може уникнути систематичної сидячої або стоячої роботи. Все менше бажання і часу на здоровий спосіб життя, який включає в себе не тільки фізичну активність, але і правильне харчування, і зменшення стресів. Дуже впливає на наше здоров’я і екологічний стан навколишнього середовища. Порушення перерахованих факторів веде до різних захворювань, в тому числі і вен.

Варикозне розширення вен це прокляття сучасності, до якого ведуть генетична схильність, неправильний, сидячий спосіб життя, зайва вага, згубні звички, зміна гормонального фону.

Якщо вчасно не зайнятися лікуванням варикозного розширення вен, то воно може привести до таких захворювань, як тромбоз і тромбофлебіт. Вони, в свою чергу, утворюють трофічну виразку, гангрену і тромбоемболію легеневої артерії. Це може привести до летального результату.

Що таке тромб?

Тромб це кров’яний згусток. До складу крові входять тромбоцити, які відповідають за згортання. Вони рятують людей від великих крововтрат при отриманні травм, згортаючи кров.

Через неправильний спосіб життя в організмі може статися збій, який призведе до утворення тромбів всередині вен. Часто вони самі по собі розсмоктуються, але є ризик, що цього не станеться. Згустки прикріплюються до стінок судин, викликаючи поверхневий тромбофлебіт нижніх кінцівок або тромбоз глибоких вен. Різниця цих двох захворювань полягає в їх місці утворення, що видно з їхніх назв.

Тромбофлебіт дуже часто проявляється такими симптомами:

  • сильна слабкість, напруга в ногах;
  • синій або блідий колір шкіри в місці утворення тромбу;
  • опухлість і судоми;
  • біль в ногах, яка з’являється при фізичній активності;
  • незвична чутливість шкірних покривів в місці локалізації;
  • почервоніння ноги.

Важливо!

При наявності декількох симптомів потрібно звернутися до лікаря в найближчим часом. Самолікування може призвести до погіршення ситуації. Обов’язково радитися з лікарем, перш ніж намагатися щось зробити!

У чому полягає лікування тромбозу і тромбофлебіту?

При виявленні будь-яких симптомів треба звернутися до лікаря. Однак захворювання може тривалий час не проявляти жодних симптомів. Проблема ще й у тому, що тромбоз або тромбофлебіт йдуть в парі з варикозним розширенням вен, а відрізнити одне від іншого важко.

Особливо небезпечно, коли тромбоз прогресує швидко. Від появи тромбу до виникнення перших симптомів проходять лічені години, а до розвитку летальних наслідків кілька днів. Затримка може бути небезпечною для життя.

Згусток може відірватися і відправитися поневірятися по венах. Якщо тромб закупорить легеневу артерію, це призведе до летального результату.

Тромби можуть з’являтися не тільки в одній посудині, а й в декількох відразу. В результаті кровопостачання кінцівки порушується, що може привести до відмирання тканин.

При таких захворюваннях існує два варіанти лікування хірургічний і медикаментозний.

Медикаментозне лікування

Метод лікування підбирається індивідуально після огляду лікаря. Воно залежить від запалення глибоких вен в конкретному випадку. Якщо ситуація не ускладнена, то воліють медикаментозне лікування.

На початку лікування призначаються в першу чергу антикоагулянти, які розріджують кров, запобігають її загусання. Вони рятують від невеликих тромбів і запобігають їх утворення в майбутньому. Антикоагулянти включають в комплексну терапію, якщо немає ніяких протипоказань.

Також призначаються протизапальні і знеболюючі препарати. До складу комплексної терапії входять вітаміни, антиоксиданти, препарати для відновлення мікроциркуляції. Препарати для внутрішнього застосування комбінуються із зовнішніми, які зменшують запалення і біль, а також покращують циркуляцію крові. За ситуації лікар може призначити фізіотерапію, електрофорез, парафінові аплікації.

Для запобігання утворенню нових тромбів необхідно відмовитися від шкідливих звичок, підібрати дієту і правильну фізичне навантаження. Щоб залишатися здоровим, людині доведеться дещо змінити в своєму житті.

Важливий етап відновлення носіння компресійного білизни. Воно створює правильний тиск в ногах, сприяє нормальному кровотоку, підтримує розтягнуті судини, запобігає виникненню застійних явищ. Це ще один крок до того, щоб тромби не утворювалися надалі.

Важливо! Кращий спосіб профілактики захворювання вчасно лікувати варикозне розширення вен і підтримувати вени в здоровому стані. Своєчасне звернення до лікаря допоможе в цьому.

Хірургічні методи

Якщо медикаментозне лікування не допомагає, то в таких випадках неминуче хірургічне втручання.

Є кілька варіантів операцій:

  • Пришивання нижньої вени. Таке хірургічне втручання показано при великій кількості тромбів і частих рецидивах. За допомогою спеціального затиску перекривається частина каналу вени, в результаті чого її просвіт звужується. Залишився просвіту вистачить тільки для здійснення кровотоку. Він буде гірше, ніж при здоровій вені. Установка фільтрів при тромбах, які пересуваються по венах і не прикріплюються. Спеціальні фільтри ловлять тромби і не дають їм блукати.
  • Плікація вени. Стінка ураженої вени прошивається спеціальними металевими скрепками. Результат виходить аналогічним, як і при пришиванні вени.
  • Тромбектомія. Такі операції роблять на ранніх стадіях захворювання, якщо медикаментозне лікування не допомагає. Однак давній тромбофлебіт є протипоказанням. Установка катетера Фогарті. Ефективна тільки при свіжому (менше тижня) тромбі, який не встиг закріпитися.

Важливо!

Одна з найважливіших частин відновлення після будь-якого з перерахованих вище втручань носіння компресійного білизни. Воно допомагає швидше прийти в норму, підтримує тонус і запобігає можливим рецидиви.

Висновок

Навіть незважаючи на те, що з варикозним розширенням вен можна жити повноцінним життям, тромбоз і тромбофлебіт небезпечні захворювання, які не терплять зволікання. При перших же симптомах потрібно звертатися до лікаря. Тільки він зможе призначити правильне лікування і привести вени в здоровий стан.

Головне не забувати про те, що у тромбозу є таке небезпечне наслідок, як тромбоемболія легеневої артерії. Затримка в лікуванні може привести до летального результату. Вже тільки знання цього має бути досить, щоб при перших же симптомах звернутися до лікаря за допомогою.

5/5 (4 Reviews)

0 Відгуків

There are no comments yet

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *